Rontix
Koiramaista menoa...

 Kurssikalenteriin

HINNASTOON

Agility

 

 Agility on vauhdikas harrastus, joka onnistuakseen vaatii saumatonta yhteistyötä koiran ja ohjaajan välillä. Agilityä voi periaatteessa harrastaa kuka tahansa ja millaisella koiralla tahansa.Tietenkin pitää muistaa, ettei esim westie ikinä voi kirmata kuin esim sheltit fysiikkansa puolesta, eikä jokainen ohjaajakaan varmasti ole mikään huippu-urheilija.

 

Jokainen fyysisistä ominaisuuksistaan huolimatta voi silti pyrkiä siihen mahdollisimman saumattomaan yhteistyöhön oman koiransa kanssa opettelemalla tuntemaan koiransa mahdollisimman hyvin ja opettamalla tämän mahdollisimman taitavaksi. Agilityssä ei varmaan koskaan tule valmiiksi, aina löytyy lisää hiottavaa, lisää opeteltavaa ja koiran itsenäisen suorittamisen opettamisella ei varmaan ole kuin mielikuvitus rajana. Ja aina jokaisen uuden koiran kanssa on käytävä samat asiat uudestaan läpi.

 

Alla video, jossa tunnustellaan yhteistyötä Australian Kelpie- Lahjan kanssa, jollei ihan ensimmäistä hömppäilyä yhdessä lasketa mukaan, jolloin lähinnä kokeiltiin suostuuko Lahja kulkemaan mun kanssa, on videolla meidän ensimmäinen ja toinen treenikerta yhdessä. zZ-oGDJCEIc

Lainaamalla koiria, jonka kanssa ei ole vielä kasvanut yhteen ja joka ei vielä kompensoi kaikkia ohjaajan tekemiä virheitä oppii itsestään ohjaajana älyttömän paljon, etenkin jos saa treenit videolle. Esim Lahjan kanssa huomaa hyvin miten paljon Rontti on jo oppinut ennakoimaan aina samalla tavalla tehtävistä ohjauksista, mitä seuraavaksi tulee, eikä häiriinny siitä jos ohjaava käsi tipahtaa pois päältä ennen aikojaan jne. Tulevan pennun kanssa varmasti riittää siis paaaaaljon töitä ja haasteita :)

 

Saumatonta yhteistyötä ei luoda hetkessä, eikä parilla harjoituksella, vaikka toki ohjaamalla koiralle loogisilla ohjauksilla pystyy ohjaamaan periaatteessa koiraa kuin koiraa, vaikka jokaisella on varmasti omat juttunsa, on perusohjaus jokaiselle koiralle melko samanlaista ja tietyt asiat toimii aina samalla tavalla koiran rodusta riippumatta. Yksilöllisistä eroista mainittakoon esimerkiksi Rontilla sen sokkarit, eli persjätöt, se lukee niitä älyttömän hyvin ja on sille huomattavasti parempi ohjaus kuin valssit moniin tiukkoihinkin käännöksiin, minkä vuoksi kylvän niitä Rontin radoille välillä vähän erikoisiinkin paikkoihin, mitä en muiden koirien kanssa tekisi. Missä siis nähdään, että miten tärkeää on oppia tuntemaan se oma koira sen vahvuudet ja sen heikkoudet ja tietysti myös omat vahvuudet ja heikkoudet ohjaajana, pyrkiä siihen, ettei heikkouksia olisi ahkeralla treenaamisella, ja osaamalla hyödyntää ne vahvuudet oikeisiin paikkoihin.

 

Rontti 12.11.2011 ATTn kisoissa, keräsi vuodelle 2012 viimeiset puuttuvat karsintatulokset ja sai oikeuden osallistua SM-kisoihin neljännen kerran:Zz7Ql0zqYLA

 

Mitä nopeampi koira, sitä itsenäisemmäksi se pitää opettaa, jotta ohjaaja ehtii joka paikkaan ajoissa, silti mikään ei ole esteenä opettaa hitaampaakin koiraa itsenäiseksi. Ihan varmasti kaikesta itsenäisyystreenistä on hyötyä myös hitaampien koirien kanssa, ne lukitsevat voimakkaammin esteitä, niiden esteiden tekninen suoritus paranee ja tulee varmemmaksi, koiran radanlukutaito kehittyy ja ennen kaikkea itsevarmuus ja luottaminen ohjaajaan kasvaa, jolloin koira pystyy etenemään radalla niin nopeasti kuin mahdollista. Ylensä aina ohjaaja saa hakea peilistä virheen tekijää jos jokin asia ei suju. Ei ne koirat huvikseen tai kiusallaan tee niin tai näin, ylensä kaikkeen löytyy aina järkevä syy.

 

Itsenäisestä työskentelystä esimerkiksi Rontti haasteradalla, jossa ohjaaja ei saa poistua ruuduitetulta alueelta koko radan suorituksen aikana. Ohjaus ei ehkä mitään kaikista kauneinta, mutta ajatusta siitä miten pienistä liikkeen suunnista ja rintaman suunnista, koira tietää minne pitäisi mennä. Ei meille se nopein tapa suorittaa rataa, mutta hemmetin hauskaa :D Ja koiran pääkin pääsi paljon normaalia enemmän töihin :)N-AjEWJRmjw

Agility ei mielestäni ole ratojen suorittamista virheettä läpi keinolla millä hyvänsä. Kuka vaan voi periaatteessa suorittaa radan kuin radan virheettä maaliin jos haluaa. Mutta silloin kun se tehdään yhteistyössä, ilman varmisteluita, rohkeilla valinnoilla ja luottamus koiraan välittyy katsomoon asti, niin se on agilityä :) Paperilla olevaa tulosta paljon tärkeämpää on se mitä siellä radalla oikeasti tapahtuu.